Прегръдката способства за отделянето в организма на хормона окситоцин, а близостта е един от ключовите елементи към човешкото щастие.

За инициатор на празника е приеман американският пастор Кевин Заборни, а денят не е избран случайно. Той се пада между коледните  празници и деня на влюбените. Според пастора хората се чувстват изчерпан и по това време от годината и имат нужда от прегръдка, за да се заредят с енергия.

Прегръдките помагат за укрепване на имунната система и намаляват нивата на хормона на стреса кортизол при жените, както и рисковете от сърдечносъдови болести.

Доказано е, че двойките, които се прегръщат дори само за 20 секунди, имат по-високи нива на окситоцин –  хормона на любовта и на насладата от секса.

Амеранските психолози твърдят, че хората които не се прегръщат имат по-високо кръвно налягане и често страдат от аритмия и тревожност.

През 2004 г. пастор Заборни създава сайт на Деня на прегръдката: www.nationalhuggingday.com. Там всяка година се обявяват имената на най-прегръщаните хора на годината, като няма ограничения за номинациите. През 2006 г. актрисата Рийз Уидърспун спечели признанието, през 2009 г. – президентът на САЩ Барак Обама. През 2011 г. призът отиде при 33-мата миньори в Чили, които прекараха два месеца в затрупана мина, но бяха извадени живи.

А вие прегърнахте ли някого днес?