Световният ден на водните ресурси се отбелязва от 1993 г. по инициатива на ООН. Целта е да се привлече вниманието към важността и значимостта на водите, за чието опазване не се полагат достатъчно усилия.

Тази година темата е "Да ценим водата" – нарастващото население, нуждите на селското стопанство и промишлеността, влошаващото се въздействие на изменението на климата са факторите представляват реална заплаха за водните ресурси на планетата.

В актуалния доклад на ЮНЕСКО се посочва, че към 2030 г. светът ще се сблъска с глобален дефицит на вода. Към настоящия момент в света близо 2 млрд. души нямат пряк достъп до вода.

По данни на "Грийнпийс България" страната ни е на едно от последните места в Европа по водни ресурси на човек от населението. На този фон топлоцентралите, които горят въглища и използват огромно количество чиста вода, се намират точно в районите, застрашени от безводие. Отделно от това замърсяват въздуха с живак, чиито емисии нарастват постоянно.

От организацията настояват за изработване на план как България да скъса със зависимостта си от въглищните централи.

Интересни факти за водата:

- почти 97% от водата по света е солена. Ледниците съдържат други 2% от световните запаси на вода, при което за задоволяване нуждите на хората остава едва 1% процент вода.

- около 60% от човешкото тяло се състои от вода, като количеството ѝ е най-голямо през първите няколко месеца от ембрионалното развитие. При тегло 70 kg човешкото тяло съдържа 42 l вода.

- необходими са 15 000 l вода за производството на 1 kg говеждо месо и 100 l – за две филии хляб;

- ако човек не пие достатъчно вода, е застрашен от развитието на различни типове рак. Хидратирането на човешкия организъм е изключително важно за кръвообращението, тъй като по-голям брой клетки на имунната система достигат увредените тъкани. Дори лекото обезводняване забавя човешкия метаболизъм с около 3%. Годишно човек изпива около 1000 l вода.

- 5 чаши вода дневно намаляват риска от рак на дебелото черво с 45%, на гърдата – със 79%, на пикочния мехур – с 50%. Прекалената употреба на вода обаче може да предизвиика водно отравяне.

Тъй като Земята е затворена система, водата е същата, която е съществувала на планетата преди милиони години.