На 7 април светът отбелязва Световния ден на здравето. Датата е избрана във връзка с основаването на Световната здравна организация през 1948 г.

В България се отбелязва от 1964 г. като Ден на здравния работник, а през 2006 г. е преименуван на професионален празник на работещите в здравеопазването.

Всяка година мотото на празника е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация. Мотото тази година е „Остаряване и здраве: Доброто здраве добавя живот към годините".

Световният ден на здравето е глобална инициатива, която призовава всички – от световните лидери до хората във всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост.

Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми като психичното здраве, грижите за майките и децата и изменението на климата, Световният ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.

По данни на Българския лекарски съюз през изминалата година у нас над 120 лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на линейки са изгубили живота си, борейки се с COVID-19.