Дълги години се е вярвало, че кивито не може да вирее в България, но се оказва, че екзотичният плод расте по Черноморието, около Сандански и дори в Родопите.

Климатът на страната ни позволява отглеждане на киви, тъй като местата с по-ниски средни годишни температури са изключение.  Много хора отглеждат растението в дворовете на къщите си из цяла България.

Грижите за кивито са много специални. Първата година е решаваща за него и затова е важно да бъде поливано на всеки 2 – 3 дни. Хубаво е при много горещо време да се оросява, за да се пази от слънцето, но след като стане на 3 години, вече не е нужно да се притесняваме толкова за него.

Кивито е известно като плод на здравето. Има много високо съдържание на ценни вещества, намиращи се в него – захари, органични киселини, пектин, фитонциди, витамин Р и големи количества витамин С (над 8 пъти повече от лимона).

Плодът е подходящ за почистване и стягане на кожата. Добавен в козметични продукти, редуцира бръчките и тъмните кръгове под очите, а редовната му консумация тонизира лицето и възстановява блясъка на кожата.