Двама експерти успяха да заснемат застрашен вид пеперуда за първи път след 50 години на от 3800 метра надморска височина на източния връх Ари, Източна Турция.

За последен път лапландската Fritillary, или Euphydryas iduna на латински език, е видяна на 4 август 1970 г.

 

 

Скандинавските страни, а очевидно и високите склонове на планината Ари, са естествените местообитания на тази пеперуда след последната ледникова епоха.

Специалистите, които са наблюдавали Fritillary са природозащитникът и изследовател на пеперуди Сюлейман Екшиоглу и специалистът по дивата природа Емин Йогурткуолу. Те са предприели тридневно пътуване, което ги довело до откритието.

„В първия момент на откриването не можахме да повярваме. Тогава, разбира се, видяхме още няколко от този вид“, разказва Екшиоглу.

"Обикновено това не е естественото местообитание на този уникален вид, но след последния ледников период те са останали тук като реликва. Нямало е къде да отидат и този вид е „заседнал” на планината Ари.", споделя още той.

 

 

По думите на природозащитника пеперудата се е спускала към склоновете на връх Ари преди 12 000 години през късната ледникова епоха и е останала там, след като ледниците започнали да се образуват.

Лапландската Fritillary предпочита студен климат. Според Екшиоглу бъдещите изследвания на вида могат да предоставят информация за въздействието от глобалното затопляне.