Звездата се намира в нашата галактика, на разстояние около 35 000 светлинни години от Земята, съобщиха световните медии.  

Тя е червен гигант и се е формирала няколкостотин милиона години след Големия взрив.

Количеството на желязото в нея е 1,5 милиона пъти по-малко от желязото в състава на Слънцето – това е показател, че звездата е част от т.нар. звездно население тип II, формирало се след раждането на Вселената преди 13,8 милиарда години.   

Първите звезди били съставени от водород и хелий; били много масивни, горещи и с малка продължителност на живота – класифицирани са като звездно население тип III.

В процеса на горене в недрата им се образували първите атоми силиций и желязо. След гибелта на тези звезди възникнало т.нар. звездно население тип II, в чиито състав вече имало елементи, по-тежки от хелия.  

Понятието металичност обозначава количеството на съдържащите се в звездата елементи, които са по-тежки от хелия. Металичността е показател за това колко време след Големия взрив се е родила дадена звезда.

Предишният рекордьор по ниско съдържание на желязо е звезда, чиято металичност е 11 750 пъти по-малка от тази на Слънцето.

Прочетете и:

Открита е най-ранната молекула във Вселената