Върховният административен съд окончателно отмени промените в Плана за управление на Национален парк “Пирин”, които станаха причина за екологичните протести през 2018 г., съобщава сайтът "Терминал 3".
 
Мотивите на съдиите са изложени в 30 страници, като основната теза касае чл. 21, т. 1 от Закона за защитените територии – в такава ситуация и на съответната защитена територия може да има само ремонт, но не и изграждане на нови спортни съоръжения.
 
В националните паркове е забранено каквото и да е строителство с изключение на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите.
 
В сегашния му вид в плана за Пирин липсва екологична оценка и оценка за съвместимост. Не са спазени и изискванията на Директива 2001/42 на ЕС за екологичните оценки. Директивата е част от дейността по прилагането на Орхуската конвенция в ЕС.
 
През 2003 г. е публикувана и Директива 2003/35/ЕС, която въвежда правила за участието на обществеността при подготовката на някои планове и програми, имащи отношение към околната среда.