Водите на река Русенски Лом отново се оцветиха. През последните дни от тръба в западната промишлена зона на Русе изтича вода в сив, бял или жълт цвят, съобщава NOVA.

През изминалата година живущите в квартала са подали няколко сигнала. Проблемът от последните дни тревожи хората, тъй като не само цветът на реката се променя, но се появява и странна неприятна миризма.

„Става дума за води, които наистина миришат ужасно. Може да се усети дори на улицата, няма и риба”, казват жители на Русе.

Представители на РИОСВ - Русе казват, че опасност за екосистемата няма, тъй като превишения на нормите не били установени. Нямало и сигнали за умряла риба и растителност в зоната.

„Проверките са стартирали преди година. Навсякъде където е възможно сме направили проверки. Големите производители имат пречиствателни съоръжения, но това не означава, че те не си позволяват своеволия. Има издадени актове, а проверките продължават”, обясни началникът на отдел „Контрол на околната среда” в РИОСВ – Русе – инж. Христо Милков.

Повече вижте във видеото.

Прочетете също и:

Отново е замърсена река Русенски Лом

Пресъхнаха реките към язовир „Копринка”

Силно замърсяване с микропластмаса в река Темза