Огнеборците в Кипър успяха да овладеят най-жестокия пожар в историята на страната. Стихията се е разпалила в събота по обяд.

Битката с огъня продължила повече от 40 часа. Първите пламъци са тръгнали от планински район в област Лимасол и за кратко са се разпрострели в 10 общини. Стотици местни жители са били евакуирани. На част от тях вече е разрешено да се завърнат по домовете си.

 

 

В потушаването на пожара са се включили над 600 души: огнеборци, полицаи, служители на горското управление, доброволци и други. Използвани са повече от 70 пожарни автомобила.

Стихията взе и жертви. Този уикенд са загинали четирима души, селскостопански работници от Египет. Изгорели са близо 55 кв. км гори и земеделски култури.

 

 

Един от належащите проблеми, освен опустошената земя, е и унищожената електрическа мрежа в района. Възстановяването и постепенно започна, но ще отнеме време, докато се отстранят всички проблеми.

Председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел изразиха своите съболезнования на семействата и близките на загиналите в пожара египетски граждани и заявиха, че Европейският съюз е готов да съдейства, като предостави помощ на правителството и гражданите на Кипър.

Още по темата:

В Кипър: гори най-големият пожар в историята на страната