По данни на европейската програма за наблюдение на земната повърхност „Коперник“ озоновата дупка над Арктика се е затворила.

За пръв път озонова дупка над Северния полюс е наблюдавана през 2011 г. През 2019 г. дупката беше най-малка, а през март тази година учените регистрираха тройно увеличение на размерите ѝ.

Това се дължеше на мощния полярен вихър, който създава устойчиви стратосферни облаци. Точно те стават  причина за концентрация на повече озоноразрушаващи химикали от обичайното.

 

Затварянето на дупката не се свързва с изчистването на атмосферата, откакто светът спазва ограничения заради пандемията от коронавирус.

Полярният вихър, който представлява течения на голяма надморска височина, тази зима се е разделил на две. Така Арктическият регион е останал относително топъл – в района бяха отчетени температури до 20ºC.

Все пак специалистите не твърдят, че измененията на климата са причина за явлението. Нужни са много проучвания и анализи на метеорологичните процеси.

Други учени смятат, че озоновата дупка е подсилила полярния вихър тази зима, заради което Европа имаше най-топлата зима досега.

Още по темата:

Открита е озонова дупка над Арктика