Август съвсем скоро ще бъде тук, а с него ни се отдава възможността да наблюдаваме едно от най-впечатляващите астрономически събития през годината. Пикът му ще бъде съвсем скоро, но дори и в момента можем да видим метеори в нощното небе.

Потокът е активен от средата на юли до края на август. Неговият радиант се намира в съзвездието Персей, откъдето идва и името му.

Как и къде можем да наблюдаваме Персеидите

Метеорният поток е прекрасно допълнение към топлите летни вечери. Няма значение дали сте на морето, или в града. Необходимо е единствено да отидете на достатъчно тъмна, отдалечена от населените места локация, където светлините на града няма да попречат на гледката ви.

Тъй като се намираме в Северното полукълбо, тук Персеидите се виждат най-добре при зазоряване, но в някои дни можете да ги наблюдавате и късно вечера (след 22.00 – 23.00 часа).

Кога е пикът на метеорния поток

Пиковият период на Персеидите е от 11 до 13 август, когато обичайно се наблюдават по една – две „падащи звезди“ в минута или до 100 метеора на час. Те са много ярки и се движат бърза, а често след тях се появяват и дълги опашки, които допринасят за зрелищността на небесното шоу.

Какво представляват Персеидите.

Метеорният поток се състои от малки ледени и прахови частици, които всъщност идват от кометата Суифт-Тътъл, открита през 1862 г. По време на обиколката си около Слънцето нашата планета преминава през остатъци от тази комета.

Повечето от тях не са по-големи от песъчинки. Движат се със скорост 60 км/сек и при навлизането им в земната атмосфера заради триенето ги виждаме като огнени следи на небосклона. 

В страните от Западна Европа Персеидите са наричани "Сълзите на Сан Лоренцо", понеже нощта на максимума съвпада с празника на светеца.

Метеорният поток е споменат за пръв път в китайски хроники от 36 г. сл. Хр.