На 13 юли бяха подобрени температурни рекорди в редица градове в България. В Хасково е отчетена рекордна за последните 117 години температура.

Русе

Максимална температура от 39,5 градуса на сянка е измерена в късния следобед в Русе, което е рекорд за тази дата. Досега най-горещо на 13 юли е било през 1989 г., когато термометрите са отчели 37,7 градуса, съобщиха от хидрометеорологичната станция в града.

Директорът на „Спешна помощ” в Русе д-р Иванка Маринова коментира за БТА, че от сутринта медицинските екипи са реагирали само на два сигнала за почувствали се зле от жегата русенци.

Хасково

Абсолютен рекорд за днешния ден и в Хасково. Следобед живакът удари 38,5 градуса, съобщиха от хидрометереологичната обсерватория. През цялата история на измерванията досега най-горещо е било преди 117 години – на 13 юли 1906 година – 36,5 градуса.

Шумен

Рекорд от 36 градуса има и в Шумен. Температурата е измерена около 16:00 часа. На този ден най-топло преди е било през 2000 година, когато са отчетени 35,4 градуса.

За деня оранжев код и предупреждение от втора степен за опасни жеги в половин България. В 16 области се очаква температурите да надхвърлят 40 градуса. Това ще е и най-горещият ден от началото на лятото, прогнозират синоптиците.

Прочетете също и:

Оранжев код за горещини по морето в петък

Рекордна жега отчетоха в Русе

Екстремно високи температури в следващите 9 дни