По последни данни на ООН парниковите газове в атмосферата са в рекордни количества. Специалистите смятат, че вече е късно да направим нещо по въпроса.

"Без бързото намаляване на емисиите на въглероден диоксид и други парникови газове изменението на климата ще има все по-разрушителни и необратими последствия върху живота на Земята", заяви ръководителят на Световната метеорологична организация Петери Таалас.

"Прозорецът на възможност за действие е почти затворен", добави още той.

 

 

Бюлетинът за парникови газове, годишният доклад за атмосферните условия, проследява съдържанието на опасни газове в атмосферата в периода след индустриалната епоха (от 1750 г.), предава АФП.

Тазгодишният доклад за атмосферните условия, който обхваща данните за 2017 г., показва концентрация на въглероден диоксид от 405,5 части на милион (ppm). За сравнение сравнение през 2016 г. концентрацията е 403,3 ppm, а през 2015 г. – 400,1 ppm.

"Последният път, когато Земята преживява подобна концентрация на въглероден диоксид, е било преди 3-5 милиона години, когато температурата е била по-топла с 2-3 градуса", каза Таалас.

От ООН също направиха изказване във връзка с нивата на метан, азотен оксид и други озоноразрушаващи газове, който прогресивно нарастват.