В продължение на векове гуараните, известни още като мбя, населяват Южна Америка, докато европейските заселници не пристигат в началото на 1600 г. Оттогава мбя са претърпели териториална кражба и дискриминация от заселници, животновъди и дървосекачи. Местните използват термина „джуруа“ за означаване на външни лица, по-специално – бели заселници.

„Джуруа не признават нашите права като собственици на земята тук. Създадохме патрули, защото те често нахлуват в нашата собственост. Основната цел е да изясним границите на нашата територия и тази на джуруа“, разказва Сантяго Бетинес.

Някога огромната територия на мбя сега е свита до 5000 хектара и продължава да намалява.

Обезлесяването застрашава оцеляването на мбя чрез ограничаването на достъпа им до ресурси като лечебни растения, храна и пособия. След като многократно са игнорирани от властите, мбя потърсили собствено решение. В последен опит да защитят земята на предците си, мбя решили да загърбят дългогодишното си недоверие към неместните жители.

Патрулиращите споделят, че джуруа нямат същото усещане към земята и гората като тях и затова изсичат дърветата.

Целия разказ за борбата на мбя в опазването на природата гледайте във видеото от рубриката „52 истории“ на Voice of America.

Прочетете и:

Вдъхновяващата история на едно семейство, което се бори за опазването на природата

Обезлесяването в Амазония е спаднало с 50% през 2023 г.

Как да запазим и икономическия растеж, и природата