Резултатите от годишното зимно преброяване на пеперудите монарх, които зимуват в Калифорния, са много тревожни. Тази година броят им е рекордно нисък, което поставя вида пред опасност от изчезване, съобщават информационните агенции, като цитират съобщение на неправителствена организация за опазване на околната среда в САЩ.

Пеперудите монарх са единствените мигриращи насекоми и всяка година две основни групи предприемат дълго пътешествие към районите си за зимуване. Западните пеперуди монарх се отправят на юг от Тихоокеанския Северозапад към Калифорния, където кацат върху едни и същи дървета, като ги покриват целите.

Източната група пеперуди монарх изминава хиляди километри от южната част на Канада и североизточната част на САЩ, за да прекара зимата в централната част на Мексико.

Тазгодишното преброяване на западните пеперуди монарх отчита по-малко от 2000 пеперуди, което е безпрецедентен спад в сравнение с 80-те години на XX в., когато са преброявани милиони от тях в Северна Калифорния. На някои обичайни места за зимуване сега не е намерена нито една пеперуда.

През миналата зима дружеството Xerces, което прави преброяванията, е регистрирало 29 000 пеперуди, зимуващи  в Калифорния.

Малко по-добро е положението при източните пеперуди монарх, но и при тях има спад на числеността. Смята се, че в сравнение с 90-те години на миналия век популацията им е намаляла с около 80%.

Според прогноза на учени от университета във Вашингтон пеперудите монарх вероятно ще изчезнат през следващите няколко десетилетия, ако не се вземат специални мерки за опазването на популацията им.

Предполага се, че основната причина за намаляването на западните пеперди монарх е унищожаването на местообитанията им заради заселване на територията по миграционния им път. Голямо значение има повишеното използване на пестициди и хербициди, а също и глобалното затопляне, което нарушава миграционния и размножителния им цикъл.

Още по темата:

Започна миграцията на пеперудите монарх

Миграцията на пеперудите монарх