Ето, че дойде време за втория петък 13-и за 2020 г. Първия такъв ден преживяхме през март. От години на тази дата много хора се будат с неясното усещане на първичен страх, но истината е, че лошата слава на "фаталната дата" дори не е изяснена напълно.

В миналото

Някои изследователи смятат, че суеверията са породени заради тайната вечеря, на която присъстват общо 13 души (Исус и 12-те апостоли). Предателят Юда идва последен, тринайсети, а самият Спасител е разпънат в петък. Това е и причината в много народи 13 души никога да не сядат заедно на една и съща маса.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Възможно е суеверието да е свързано и с лунно-слънчевия календар, който в някои години трябва да има по 13 месеца, а в същото време Григорианският и лунният ислямски календар винаги имат по 12 месеца в годината.

От друга страна вероятно корените на лошите поверия идват от скандинавската митология. В един от митовете се разказва за 12 богове, които празнували във Валхала, домът на бог Один. На празненството нахлул пакостливия Локи — бог на злото и огъня, заемайки мястото на 13 гост. На същата вечеря той погубва бога на радостта Балдер и Земята потъва в мрак.

Не би било изненада, ако се окаже, че суеверието започва на 13 октомври, петък, през далечната 1307 г., когато френският крал Филип IV издава заповедта за унищожаването на Ордена на тамплиерите, на който са приписвани всякакви смъртни грехове.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

На 13 април 1970 г. експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е била изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3), а екипажът оцелява по чудо. Часът на изстрелване на Аполо 13 е 13:13 американско време.

Друг любопитен факт е, че имената на повечето от най-популярните серийни убийци, изписани по оригиналния начин, съдържат по точно 13 букви: Jack the Ripper, John Wayne Gacy, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore (Ted) Bundy.

В наши дни

Чудели ли сте се как се нарича страхът от петък 13-и? Името му е параскевидекатриафобия, а понятието произлиза от гръцки език като "параскеви" е петък, а "декатриа" е числото 13.

Много хора не смеят да пътуват със самолет или отлагат важни покупки на тази дата. Статистика показва, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 млн. долара, тъй като много хора изобщо не отиват на работа.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Над 80% от небостъргачите нямат 13-и етаж, а също и голяма част от летищата нямат 13-а писта. В много от хотелите липсва стая 13. Във Флоренция номерацията на улиците изглежда така: ...11, 12, 12А, 14...

В бъдещето

Очевидно събитията, които ни карат да вярваме в суеверия, няма да останат в миналото. На петък 13-и 2029 г. астероид ще премине толкова близо до Земята, че ще можем да го видим. Той ще навлезе в атмосферата на планетата ни над Индийския океан и ще се насочи към Африка. След това ще премине Америка и ще напусне атмосферата над Тихия океан. Заради близкото растояние се очаква най-малко 2 милиарда души да могат да наблюдяват астероида с невъоръжено око.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Поредното суеверие или знак, че ще се случи нещо лошо. Както и да го приемате, датата е 13-ти ноември, денят е петък, а времето е облачно. Въпреки това, доброто настроение зависи от самите вас, затова посрещнете деня с усмивка!