Столична община взима мерки срещу наводнения, причинени от обилни валежи.

"Единственият начин да се ограничат сериозните щети при обилни валежи и наводнения е превенцията. Затова и всяка година отделяме средства за почистване на реки и дерета, които преминават през територията на общината. В момента се почистват участъци от почти всички реки на София, където има над 10 основни реки." 

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на почистването на река Владайска в район „Красна поляна“ заедно със заместник-кмета по екология Десислава Билева и кмета на район „Красна поляна“ Иван Чакъров.

"Всяка година инвестираме в почистване на реки. Тази година сме заложили почистване на 45 км от основните реки със средства от бюджета на общината", каза кметът на София.

Почистен е участъкът от река Владайска в район „Възраждане“ и предстои още 600 м в район „Красна поляна“.

До момента са почистени 53 броя участъци от реките Владайска в с. Владая, р. Суходолска в райони "Илинден" и "Връбница", р. Какач в район "Връбница", р. Слатинска в район "Подуяне", р. Боянска бара в райони "Витоша" и "Триадица", ляв приток на река Дреновичка в район "Триадица" и др.

Почистват се и участъци от реките: Владайска в район "Възраждане", Шеовица в район "Люлин", р. Перловска в райони "Средец" и "Подуяне", река Кътинска и р. Червена река в район "Нови Искър".

Заложени за почистване през 2020 г. са общо 45 км.

Кметът на София посочи, че е завършена дигата на река Лесновска – 2 км в най-рисковия за заливане участък. Подготвен е и проектът за почистване на 10 км от река Искър – от Панчарево до летище „София“.

"Преди няколко години започнахме почистването на р. Искър – нещо, което не беше правено десетилетия назад", коментира Фандъкова.