На 16 септември православната църква отбелязва деня на Св. Людмила Чешка.

Тя била родена в Мелник, Чехия около 860 г. Била омъжена за Борживой I, първият християнски княз на Бохемия.

Людмила и Борживой са кръстени около 883 г. от епископ Методий във Велеград. След завръщането си, заедно управляват близо седем години.

Тъй като много чехи са недоволни от провежданата от Борживой християнизация, през 884 г. избухва въстание против княза. Борживой бяга при княз Святополк в Моравия и с негова помощ потушава въстанието. В чест на победата, той построява в столицата си църква на Света Дева Мария.

Когато след няколко години Борживой умира, властта поема Святополк I. След смъртта му през 894 г., княз на чехите става големият син на Борживой, Спитигнев I, който умира през 915 г.

Управлението е поето от следващия син, Вратислав, който след смъртта си оставя за наследник своя осемгодишен син, Вацлав, който бил възпитан от света Людмила в християнството.

След смъртта на Вратислав, Людмила продължава да оказва влияние върху внука си. Тя действа като регент, поддържайки Вацлав. По инициатива на майка му, през нощта на 15 срещу 16 септември 921 г. двама убийци се втурват в покоите на Людмила. Тя е удушена на 60-годишна възраст от езическата аристокрация. За оръжие на убийството е използвано булото, което по-късно става неин символ. Людмила става мъченица и е канонизирана през 1143 г.

През 925 г. Вацлав се разпорежда останките на Людмила да се пренесат в Прага, в базиликата Св. Георги, където се намират и днес.

Людмила е почитана като покровителка на бабите, майките и християнските учители.

Днес имен ден празнуват всички, които се казват Людмил и Людмила (името е от славянски произход и означава „любим на народа“).