На 11 ноември православната църква почита паметта на свети Мина като закрилник на семейството. Неговото име означава „луна, месечина", а самият той е покровител на сираците и бездомните, народните лечители и хората, които са поели на дълъг път.

Свети Мина бил войник в Египет. Според указа вярващите в Христа навсякъде били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения, но той не желаел да участва в тях, както и бил против почитането на бездушните идоли на вярващите в Христа. Затова оставил воинското си звание и се оттеглил в планините.

Предпочел да живее със зверовете и по време на дългото си скитане из планините и пустините се поучавал в Божия Закон, с пост и молитва, очиствайки душата си и служейки ден и нощ на Единия Истински Бог.

Заради вярата си, св. Мина бил посечен с меч след мъчения през 296 г. при управлението на римските императори Диоклециан и Максимиан.

В народните представи свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира.

Празникът му бележи средата на така наречените вълчи празници – от Архангеловден до Коледни Заговезни – времето, в което вълците бесуват. Вълчите празници водят след себе си най-дългите нощи. Народните вярвания повеляват, че хората трябва да довършат всички ремонти на домовете си, да поправят оградите и вратите си, за да попречат на караконджоли или други зли сили да се промъкнат.

Имен ден днес празнуват Минчо, Минка, Мина, Виктор и Виктория.