На 15 юни отбелязваме Видовден. Няма сведения да съществува светец с подобно име, затова този ден не е включен в църковния календар. Смята се, че честваме Вида - сестра на Вартоломей и Елисей – двамата светци, наричани градушкари, пише edna.bg.

В народната митология Вида е образ на възмездието. Тя разделя правилното от грешното, а денят се приема като еманация на Страшния съд.

Според други празникът е посветен на Свети Вит, закрилник на зрението, живял в края на III и началото на IV век.

Празникът се почита, за да се предпазим от градушки. Поверията на този ден гласят, че днес не трябва да се работи, за да не се разгневят градушкарите. Хората вярвали, че градушките идват като възмездие за греховете и това е довело до представата, че на Видовден наяве излизат всички сторени злини.

У нас празникът се отбелязва основно в западните райони на Годечко, Трънско и Брезнишко. А по света се чества в Черна гора, Босна и Херцеговина, Чехия и Сърбия.

В България денят се свързва и с култа към Слънцето. Хората го посрещат в ранни зори, вярвайки, че то ще им даде здраве и сила. Младите момичета изнасят дрехи от чеиза си и ги простират по оградата, за да се огреят от слънцето и да се видят от момците и съседите.

Имен ден днес отбелязват всички с имената: Видо, Вида, Виден, Видена, Видослав, Видослава, Видостин, Видостина, Видела. Честит празник!