Мястото е известно също като "космическото гробище", тъй като в него са приземени части от изпълнили мисиите си сателити, космически станции и апаратура. То е много удобно за тази цел, тъй като на хиляди километри наоколо се простира единствено океанът. Не съществува никаква опасност космически отломки да ударят или наранят някого.

Пойнт Немо – или океанският полюс на недостъпносте с координати 48 градуса 52,6 минути южна ширина и 123 градуса 23,6 минути западна дължина. Намира се на 2689 km от най-близката суша – за сравнение астронавтите от МКС са само на 360 km от Пойнт Немо.

Между 1971 и 2016 г. там са потопени отломките на около 260 космически кораба – включително космическата станция "Мир" от съветската епоха, руски космически апарати, някои от товарните кораби на Европейската космическа агенция (като ATV Jules Verne) и дори една ракета SpaceX.

Обикновено по-малките сателити не достигат Пойнт Немо, тъй като изгарят при навлизането в земната атмосфера, падайки със скорост хиляди километра в час. По-голямата апаратура бива програмирана да претърпи катастрофа над мястото и така попада в "гробището".

В момента в орбита около Земята са около 4000 спътника, а има планове за изстрелване на други 4425, така че в бъдеще капацитетът на космическото гробище може да се изчерпи.