Изследване сочи, че през последните години лидерите и жителите на множество малки островни нации като Кирибати и Тувалу предупреждават, че климатичните промени са съществена заплаха за родните им места. Опасенията им са свързани с това, че островите могат да изчезнат под покачващите се в резултат на глобалното затопляне морета, съобщават световните медии.

 

 

Авторите на изследването са от университета на Плимут. Те смятат, че малките, ниско разположени острови, разпръснати из Тихия океан и Карибите, които се смятат за най-уязвимите за последствията на глобалното затопляне, най-вероятно ще се адаптират и ще се издигнат над нахлуващите вълни.

В обхвата на изследването влизат коралови острови като Малдивите и Маршаловите острови, където беше установено, че приливите и отливите местят утаечните слоеве, създавайки по-висока кота. Това е процес, който може да ги запази обитаеми, Герд Маселник, ръководител на проучването.

 

 

От години ниско разположените островни нации се смятат за изложени на повишен риск от все по-мощните бури и покачващите се океани. Голяма част от тях са започнали да се готвят за изселване на местообитанията си в близко бъдеще, други строят крайбрежни стени или местят домовете си на по-голяма височина.

Прочетете също и:

Климатичните промени напредват бързо

С 20% е намалял дебитът на река Колорадо

Германия, Филипините и Япония са най-засегнати от промените в климата