Розите са красиви и популярни цветя. Техните плодове са шипките, които могат да се консумират сурови, под формата на сладко и като съставка на желета, сиропи, супи, чайове и вина.

Обикновено са червени или оранжеви, когато са узрели, но понякога са лилави или дори черни. Семената им съдържат масло, което е популярно в козметичната индустрия.

Най-полезни са пресните шипки, тъй като те съдържат най-голямо количество хранителни вещества. Те са богати на витамин А, под формата на бета-каротин, и витамин С.

Шипките лекуват простуда и подпомагат противовъзпалителните процеси. Понижават кръвната захар, стимулират образуването на червени кръвни телца и се препоръчват при болни от анемия, диабет и проблеми с нервната система.

Чаят от шипка заздравява имунитета, дава енергия и засилва защитните сили на организма.