Част от огромната ледена покривка в Източна Антарктида ще се стопи заради глобалното затопляне. Резултатите от изследване, цитирани от АФП, сочат, че повишаване на температурите с 2 градуса ще бъде напълно достатъчно, за да се случи това. Вследствие на това се очаква покачване на глобалното морско ниво с няколко метра.

Сегашното топене засега само западната част на континента. Експертите обаче установиха, че ледената покривка в Източна Антарктида, където е складирана около половината от сладката вода на планетата, включва подводна част, която е много уязвима към затоплянето.

Парижкото споразумение за климата от 2015 г. цели затоплянето да бъде ограничено до увеличаване на температурите с 2 градуса Целзий, като се има предвид, че те вече са се повишили с 1 градус.

Според учените, ако живачният стълб няколко века показва увеличаване на температурите с 2 градуса Целзий, ледът на земя Уилкс ще изчезне, а морското ниво ще се покачи с около 4 м. Ако парниковите емисии съхранят сегашното си ниво, температурите ще се повишат с 3 и дори с 4 – 5 градуса.