Тъй като ни предстоят дни с все по-малко слънце, е нормално нивата на витамин D в организма ни да спаднат, освен ако не си го набавяме с подходяща диета.

Витамин D е от съществено значение за здрaвината на костите, защото помага на тялото да усвоява калций от храните. Обикновено дефицитът на витамин D се свързва с рахит, заболяване, водещо дo скелетни деформации.

Но все повече проучванията разкриват значението на витамин D за защита срещу редица здравословни проблеми. Ниските нива на витамина в кръвта са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, рак, тежка астма при децата и когнитивни увреждания при възрастните хора.

Основните начини, по които можем да поддържаме нивата на витамин D в норма, са излагането на слънце, консумирането на храни, богати на него, и приемането на качествени хранителни добавки.

Витаминът присъства в доста ограничен брой продукти като яйцата, гъбите и по-мазните риби (риба тон, скумрия, сьомга и др.). Има някои видове зърнени храни и млека, обогатени с витамин D, но никога не можете да бъдете сигурни в качеството им.

Периодът, който обхваща месеците от септември до май, е най-подходящ за допълнително поддържане на здравословните нива на този витамин, за да можем да се радваме на отлично здраве.