Пометени заведения и унищожени плажове след бурята през уикенда

Пораженията във Варна и Сарафово са сериозни

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Плажната ивица в Сарафово бе залята от вода след бурята през уикенда. Част от ивицата е отнета, има камъни от буната, заведенията са наводнени. Това каза концесионерът Иван Панчев в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Това можеше да бъде предотвратено, ако имахме позволението да изградим пясъчни диги, но има забрана от август 2021 г. от Областната управа в Бургас, допълни той.

Панчев поясни, че с дигата щетите са щели да бъдат значително по-малко, а пролетта тази дига е щяла да бъде разстелена по брега. Той посочи, че е редно да се разреши изграждането на диги, тъй като зимата тепърва започва.

Варна и регионът постепенно се връщат към нормалния ритъм на живот след силната буря, която връхлетя Североизточна България.

Въпреки това бедственото положение в града все още не е отменено. Поетапно се почистват улиците от падналите клони и дървета. Възстановява се и електричеството в засегнатите квартали.

Повечето пътища в региона вече са отворени за движение, а тази сутрин бедственото положение в община Аксаково беше отменено. Още от снощи пътят Варна – Добрич вече е отворен за движение на всички видове автомобили.

 „Постепенно обстановката се успокоява, но все още имаме доста работа с бурята, която премина над нашия град и в цялата област. Основно се занимаваме с отстраняване на паднали дървета и клони”, каза комисар Тихомир Тотев – директор на РДПБЗН-Варна. Той уточни, че през събота и неделя са реагирали на 219 сигнала.

„Най-тежко беше след „Баир Баши“, община Аксаково, в посока Любен Каравелово, Кичево, пътят за Добрич”, каза той.

Повече гледайте във видеото.

Още по темата:

След бедствието през уикенда: Прогнозата на НИМХ за следващите дни

Източна България се възстановява след ураганния вятър

Бедствие в половин България: Ураганният вятър взе две жертви