Черноморската луга е краен продукт при солодобива в Поморие. Получава се от рапата (езерна вода) на Поморийското и Бургаско солено езеро след изпаряването на водата в солниците и кристализацията на солта.

Тя остава над солния пласт като гъста маслоподобна течност с жълтокафяв цвят и лек мирис на сероводород. Тъй като е природен продукт, цветът и мирисът могат да варират в зависимост от валежите и температурата през годината.

Лугата "узрява" и е годна за медицинска употреба (т.нар. медицинска луга) в периода август – септември. Изключително важно е след добив да се стабилизира в рамките на 24 часа, тъй като в противен случай тя губи част от ценните си лечебни свойства и  кристализира, тъй като съдържанието на сол е до 70%.

Уникалните лечебни свойства на лугата се дължат на нейния богат минерален и органичен състав. Тя съдържа всички съставки на морската вода и рапата, но в много по-концентриран вид.

По състав е близка до калния разтвор, поради което има действие подобно на лековитата кал, добивана от тези езера. Преобладава съдържанието на калций, натрий, магнезий, хлор, бром, сулфати, хидрокарбонати, много микроелементи, органични вещества и др.

Поради тази причина се счита, че е по-ценна и полезна от солите, добивани от Мъртво море и е по-щадяща за кожата, тъй като има приятна, подобна на масло консистенция.

 

Източник: luga.bg