Гори нов пожар в област Хасково. Второ огнище се е активизирало в Сакар планина между свиленградските села Равна гора и Щит, съобщи NOVA.

В борбата срещу пламъците по разпореждане на Областната управа са се включили и военни. Във вторник за кратко беше затворена магистрала "Марица", заради гъстия пушек от пожарите, който ограничаваше видимостта на шофьорите.

на 1 септември са получени общо 14 сигнала за пожари в Хасково. Единият от тях беше край село Александрово, заради който беше затворен и пътя Хасково – Симеоновград.

Сериозен е пожарът, който гори и край свиленградското село Равна гора. Там огънят успя да обхване 3 000 декара площ, сред които пасища и горски територии.

„Добрата новина е че към момента пожарът е локализиран. Над 100 души се включиха в гасенето с 11 противопожарни екипа, горски и общински служители, доброволно формирование и местни. Те останаха дежурни цяла нощ”, каза областният управител на Хасково Стефка Здравкова.

По думите ѝ пожарът най-вероятно е причинен от човешка небрежност. Имало и други фактори като силният вятър и сухото време.

"Възникнали са 171 пожара. 3 представляват внимание. Първият е над Карлово. Той е обхванал площ от 40 декара и е в труднодостъпна местност местност. В гасенето му се включиха и служители на армията. Той е локализиран. Вторият пожар е край село Александрово. Той също е локализиран, продължават действията по гасенето му. И третия е край Свиленград.  Обгърнал е  площ около 3500 декара сухи треви, храсти и широка растителност. Изгорели са и 70 дка борова гора. Продължаваме действията. На 95% смятаме, че е овладян", каза на брифинг началникът на  националната пожарна комисар Николай Николов. 

Той успокоява, че няма опасност пожарът край Свиленград да се разрасне, ако метеорологичната обстановка остане такава и няма вятър. По думите му огнените стихии са в резултат на небрежни човешки действия.