Поредица от мощни земетресения в Турция

Най-силният е бил с магнитуд 7,8 по Рихтер

Поредица силни земетресения удари Централна Турция през нощта. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център магнитудът на най-силния трус в 3:17 часа българско време е бил 7,8 по скалата на Рихтер.

По данни на агенция Ройтерс има най-малко десетима загинали и над 130 разрушени сгради, предава NOVA.

Епицентърът му е бил в планински район на около 37 км от Газиентеп, съвсем близо до границата със Сирия на дълбочина 10 км. В сайта на EMSC са реагирали хора, усетили земетресението от Турция и Сирия, които го описват като „силно и страшно“. Според някои „земята се е люляла около 40-50 секунди“.

В рамките на час и половина след силното земетресение сеизмологичните уреди са засекли още 7 труса с магнитуд над 5 по Рихтер. Сеизмичната активност в района продължава, като до момента са регистрирани над 20 вторични труса.

Това е най-силното земетресение в Турция за последните 100 години и властите изразиха опасения, че е отнело живота на хиляди. Секунди след труда избухна и огромен пожар.

По първоначална информация от местни медии се е взривил газопровод в района на град Кахраманмараш в Югоизточна Турция, с население милион и 100 хиляди жители. Медиите в града съобщават за много разрушени сгради.