Серия земетресения притеснява жителите на Хърватия вече седмица. Стотици граждани на Петриня и Сисак, където беше епицентърът на най-разрушителните земни трусове, напуснаха домовете си.

Сутринта в понеделник там бе отчетено поредното земетресение, този път с магнитуд 4,7 по Рихтер.

"Пет дни след земетресението, което на практика разруши Петриня, земята не е спирала да се люлее", разказа българката Катя Койчева за NOVA

Силният трус отново е събудил жителите на Загреб рано сутринта.

„По-скоро дълго беше разлюляването, а не беше толкова силно. Поне 15 секунди се усещаше. Това е дълго, когато се люлее нещо под теб”, споделя Катя за преживяното.

Голяма част от местните жители са готови да напуснат домовете си всеки момент и вече са приготвили неща от първа необходимост.

Страхуват се, особено по-възрастните хора, които са преживели и войната и са имали някакво друго природно бедствие и които по друга причина са загубили много от живота, те са най-уязвими мога да кажа и чувам, че много хора спят с приспивателни вече месеци наред”, каза още тя.

Голям брой от хората там са изтеглили апликация за сеизмичната активност на телефоните си, която следят непрекъснато. След всеки трус се отбелязват като "оцелели".

Разрушени са десетки сгради, а нуждата от строителни материали е огромна.

„От цяла Хърватия са дошли кранове, и от Словения - дойдоха да махнат комините, които се оказаха още при последното земетресение, най-големият проблем. Защото при падането си нанасят най-голяма щета на самите покриви”, твърди Катя.

Към момента не се съобщава за пострадали при земетресенията българи. Посолството ни в Загреб е в готовност да съдейства на всички наши сънародници при нужда.

Още по темата:

376 земетресения в Хърватия за последните дни

Хърватия: земетресение отне живота на 7 души

Жена в Хърватия е родила здраво бебе по време на земетресението