Порои и наводнения във Велико Търново

Наводнени са десетки къщи

Мощна гръмотевична буря наводни Велико Търново и Котел тази сутрин. Централната улица на Велико Търново се превърна в река, а огромно дърво скъса жици в Арбанаси. Наводнени са търговски обекти, които се намират на приземни етажи, съобщава NOVA.

Най-тежка е ситуацията в Котел, където са паднали 60 л/кв. м дъжд. Има множество щети – съборени са дървета и електрически стълбове. Наводнени са 20 къщи в Котел и съседни населени места. Задействан е Планът за бедствия и аварии, започва опис на щетите. Ще бъде искана помощ от държавата.

„Най-големият ни проблем е, че трябва да се изгради и почисти едно дере, което е извън урбанизирана територия и с много голям обхват. Както и поречията на реките, въпреки че ги чистим всяка година. В момента след такъв дъжд, те издържаха, проводимостта им издържа. В момента заради големите количества водни маси, със сигурност, ще има отново затлачване и ще трябва да ги чистим отново. Това изисква огромен ресурс”, обяснява кметът на Котел Коста Каранашев.

Пороен дъжд падна и в района на Ямбол. Наводнен е пътен възел „Петолъчката”. Затворен за кратко беше пътят между „Петолъчката” и Стралджа.

В Сливен има и паднали дървета и стълбове.