В 5 села в Подбалкана е обявено частично бедствено положение вследствие на проливните дъждове, паднали в района през изминалата нощ. Подбалканският път е затворен за движение заради наводнени участъци в района на село Розино, предава NOVA.

Стихията е засегнала селата Богдан, Розино, Каравелово, Столетово и Слатина. Най-тежко е положението в Богдан, където река Стряма е излязла от коритото си.

Причината за бедствието е скъсана дига на реката. Има наводнени къщи и магазини. Наложила се е и евакуация на хора, живеещи на улица 2-ра, сред които четири деца и самотни възрастни. Спасен е и човек, заседнал с колата си на моста в селото.

Спряно е движението на влаковете за Бургас в района на Карлово. Гарата в Сопот също е под вода.

Преляха и Бяла река и Тополица в Копривщица. Голяма част от улиците в ниските части на града са се превърнали в реки.

Към момента не се съобщава за пострадали хора.

Залети от водата пътища има и на други места в региона. Сред блокираните артерии е и тази за Московец. В селата няма ток и интернет връзка.

От Министерство на отбраната обявиха, че 85 военнослужещи се включват в преодоляването на последиците от наводненията в Община Карлово.

ВМЗ-Сопот също е пострадало от проливните дъждове тази нощ. Има наводнени складови помещения и производствени цехове. Електричеството е спряно на производствената част в Сопот, за да не се допусне авария, съобщават от Министерството на икономиката и индустрията.

Заместник-министър Ирина Щонова пътува към завода, за да се запознае на място със ситуацията.

Прочетете и:

Жълт и оранжев код в цялата страна в петък