Порои в седмицата на баловете

Времето ще се определя от серия средиземноморски смущения

Слънцето ще се покаже на много места в страната този петък. Повече облаци ще има в Югоизтока и по Южното крайбрежие, където не е изключено да превали в ранните часове.

Около обяд в Централна и Източна България ще се оформят гръмотевични облаци с локален краткотраен валеж. След това до вечерта ще е свежо с дневни температури между 21 и 26 градуса с най-високи стойности по поречието на Дунав. Североизточният вятър ще е осезаем в областите на Южна и Източна България.

В събота сутринта, отново по течението на Дунав и някои други големи водоеми, ще има условия за мъгли. Денят ще е слънчев с временни увеличения на облачността около и след обяд. Преваляванията ще са локални, краткотрайни с гръмотевици и с по-голяма вероятност в централните и някои западни части на страната.

Дневните температури ще са без промяна – между 21 и 26 градуса.

В неделния ден източният вятър ще се усили. От рано в югоизточните райони ще се заоблачи с краткотрайни превалявания. Следобедните гръмотевични бури обаче ще са в Централна и Западна България, където до вечерта ще има условия за пролетни валежи. Температурите ще се понижат с градус-два, но без резки аномалии.

В седмицата на абитуриентските балове времето ще се определя от серия средиземноморски смущения – ще е неустойчиво и ще следва пролетния ритъм със слънчеви сутрини, на места с мъгли и гръмотевична облачност следобед и вечерта с валежи, временно интензивни и сравнително краткотрайни.

Периодът е с повишен риск от градушки.

Температурите с известни колебания ще са сутрин – между 10 и 15 градуса, следобед – от 20 до 25.

Още за времето:

Опасност от цунами след силен трус в Нова Каледония

Учени: През 2027 г. ще бъде много по-топло

Започна разчистването на щетите след пороя в Северна България