Порой, градушка и ураганен вятър в Русе

Кола пропадна на улица, след като земята се е отворила под нея

Мощна буря удари Русе тази сутрин. Силни ветрове, проливен дъжд и градушка удариха града. Получени са стотици сигнали за счупени дървета. Паднали клони препречиха ключови улици.

Градският транспорт остана частично блокиран, след като бурята скъса жици на тролейбусната мрежа. Два влака също бяха спрени от паднали клони върху жп линиите.

Кола пропадна на улица, след като земята се е отворила под нея.

„По асфалта имаше около метър вода. Бях в колата и изведнъж от шахтата започна да хвърчи вода два метра нагоре. Тогава излязох от колата и тя пропадна”, разказа пред NOVA собственикът на пропадналия автомобил Тодор.

Движението на влаковете бе блокирано за два часа заради паднали клони на релсите. Градският транспорт спря заради скъсани тролейбусни жици и паднали стълбове.

„307 души работят на терен за отстраняване първо на дърветата, които са по кръстовищата, за отстраняване на причините да не може да се движи общественият транспорт. За първи път от години градският транспорт спря. Имаме скъсани жици на тролеите. Толкова беше силен този ураганен вятър, че има съборени големи стълбове на тролейбусната мрежа”, коментира кметът на Русе Пенчо Милков.

Задръствания имаше в целия град, много хора не успяха да стигнат до работните си места. Други бяха избягали уплашени от домовете си.

Над 190 сигнала са постъпили на спешния телефон 112. Няма пострадали хора, наводнени са приземни етажи и мазета. Очаква се възстановяването в града да продължи с дни. След оглед на щетите кметът ще вземе решение дали да обяви бедствено положение.