Гореща вода, сярни извори, езера от разяждаща киселина и струи пареща пара – падината Данакил в Северна Етиопия е геоложки хит сред любопитните туристи. Нейната горяща в синьо лава и яркожълти извори може да са психеделично преживяване за очите, но освен това са зрелищното проявление на континенталния разрив.

Земната кора не е с еднаква дебелина по цялата планета и на места като Данакилската депресия ефектите от континенталния разрив могат да се видят в ярки технически цветове. Тектоничните плочи се раздалечават, разделяйки образувания като Данакилските Алпи и Етиопското плато, които някога са били едни до други.

Горещият, колоритен, но в същото време и коварен терен е спечелил на региона прозвището „Порта към ада“. Бил е използван от хората за добиване на сол от векове и оттогава се е превърнал в популярна туристическа дестинация.

Според Обсерваторията на Земята на НАСА, непрекъснато потъващият пейзаж в падината Данакил означава, че един ден тя ще се напълни с вода и на нейно място ще се образува голямо езеро или дори нов океан, но засега на повърхността ѝ има по-страшни неща.

 

 

Падината Данакил е дом на Гада Але – вулкан, който се простира на около 287 метра и се присъединява към веригата от вулкани Ерта Але. Това е стратовулкан, съставен от слоеве лава и пепел, в които кипи огромно кратерно езеро от парещи течности и газове.

Горещата и негостоприемна среда е симфония от гледки и миризми, най-примамливите от които изглежда се намират в серните извори Далол. Разположени в основата на вулкана Далол, солната равнина е осеяна с извори и кратери в почти неонови нюанси на зелено, оранжево и жълто.

Дивите цветове на региона идват от уникалния терен, който смесва морската вода и вулканичните минерали, включително сяра, желязо и мед. Въпреки наличието на комбинации от хлор и серен газ, изследователите открили още през 2017 г., че животът може да процъфтява във водите на Далол, въпреки че е много малък.

Те открили доказателства за бактерии, живеещи във водите, класифицирани като „полиекстремофили“, тъй като могат да оцеляват в условия едновременно на екстремни температури, соленост и киселинност.

По обяд температурата в Данакил може да достигне 48°C, а веднъж дори е достигнала рекордните 55°C.

Източник: iflscience, Vesti.bg