Изминаха 5 дни след тропическият циклон Идай, който засегна Мозамбик, Зимбабве и Малави и постави в риск живота на хората. Служители на хуманитарни организации се грижат за оцелелите и им помагат да се справят след опустошителното бедствие, в което загинаха над 300 души.

"Хиляди хора (...) по покриви и дървета чакат спасение", съобщава Каролин Хага, говорител на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец.

"Времето ни изтича. Хората чакат спасение повече от три дни. Вчера спасихме 167 души от дървета и покриви. Днес ще продължим. За съжаление не можем да вземем всички хора, приоритет са децата, бременните жени, ранените", добави Хага.

 

 

Филипе Нюси, президентът на Мозамбик, каза във вторник, че загиналите са 202-ма, а почти 350 000 души са с риск за живота.

Говорител на Световната програма по храните на ООН, заяви, че "светът все още не е оценил мащаба на "масивната катастрофа" и 600 000 души ще бъдат пряко засегнати в следващите дни.

 

 

Папа Франциск в Рим изказа своите съболезнования за пострадалите: "Аз поверявам многото жертви и техните семейства на Божията милост и се моля за утеха и подкрепата на тези, които са засегнати от бедствието".

Прочетете също и:

Мощен циклон засегна 3 южноафрикански държави

Големи наводнения в северната част на Англия