В Либия, хиляди жители на опустошените от катастрофалните наводнения райони продължават да издирват близки и роднини. Морето край най-тежко пострадалия град Дерна изхвърля постоянно на брега телата на загинали, чийто потвърден брой вече е над 5300.

По данни на местните власти над 10 000 души са все още в неизвестност. Трагедията успя да обедини двете правителства-съперници в Либия, които през последните години се борят за властта и те координират заедно усилията си за оказване на помощ на жертвите на наводненията.

Много държави са изпратили помощ. Първи се притекъл съседен Египет. Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси съобщи, че екипи за спешно реагиране са били мобилизирани, за да помогнат на място.

Папа Франциск беше сред световните лидери, които казаха, че са дълбоко натъжени от смъртта и разрушенията в Либия. Президентът на САЩ Джо Байдън изпрати своите съболезнования и каза, че Вашингтон изпраща спешни средства и помощи.

Сателитни изображения показват последствията от огромната средиземноморска буря Даниел, която разруши язовирни стени, помете сгради и унищожи една четвърт от източния крайбрежен град Дерна.

Още по темата:

Бурята в Либия нанесе тежки материални щети

Хиляди жертви на мощна средиземноморска буря в Либия