Дъждът, който заваля тази събота, помогна за ограничаването на за големия пожар в цех за патици между врачанските села Чирен и Мраморен. Пожарът е овладян, но все още има тлеещи участъци.

Специалисти разследват причините за възникването на пламъците. До момента е ясно, че огънят е обхванал територия от близо 1000 декара. Щетите в птицефермата все още се уточняват. Тези в близкия пчелин обаче са ясни - изгорели са около 500 кошера, 3 тона мед, 6 платформи за придвижване на целия пчелин и цял товарен камион.

Очевидци споделят, че пожарът възникнал спонтанно. Димчо Димитров и сина му виждат огромните кълба дим и бързо идват да спасяват пчелина си. Опитали да помогнат и за гасенето, но охранители не ги допуснали.

Поради сушата, вятъра и липса на вода пламъците се разпространяват бързо. Това създаде проблем и на пожарникарите.

„Като свърши водата трябва да се ходи в село Чирен да се напълни цистерната. За това са нужни 2 екипа, за да не се прекъсва пожарогасенето, защото ако спреш, огънят ще се разрасне отново“, каза за NOVA инспектор Тихомир Тончев.

А един от основните въпроси остана – как може един пожар, лумнал върху покрива на сграда за не повече от 20 минути, да се разрасне така, че огънят да се разпростре на близо 1000 декара площ.

Повече по темата вижте във видеото.