Вулканът Етна на остров Сицилия е един от най-активните в света, но не периодичните му изригвания са най-голямата заплаха, а фактът, че бавно се свлича към морето.

Нова публикация на учени от Центъра за океанолжки изследвания в Кил, Германия, отново насочва вниманието към вулкана. Тъй като няма какво да спре масива в приплъзването му надолу, катастрофата може да се случи внезапно. Тогава огромно цунами ще опустоши района.  

Потъването на Етна е регистрирано още от 90-те години на ХХ в., като вулканът се движи обикновено с два до 3 сантиметра годишно. Около югоизточния му склон са разположени подводни сензори, с които учените следят движението. Оказва се, че през 2017 г. е регистрирано хлъзгане от 4 см в течение на 8 дни.

За момента не е ясно какво предизвиква страничното приплъзване на вулкана, но това не е надигащата се към повърхността магма, както първоначално се е смятало.

Джон Мъри, английски геолог, дългогодишен изследовател на  Етна, също е много изненадан от поведението на вулкана и потвърждава хипотезата на германските специалисти, че внезапното свличане на вулкана би било катастрофално за района наоколо.

Според Мъри въпреки сериозността на ситуацията няма данни, че катастрофата ще се случи в обозримо бъдеще. Германските учени също смятат, че непосредственият риск е нисък, тъй като става дума за време в геоложки смисъл. Подобни срутвания на вулкани са част от жизнения им цикъл, но не бива да се забравя, че Етна е на възраст 500 000 години.

Други вулканолози припомнят изригването на спящия вулкан Сейнт Хелънс през 1980 г. в щата Вашингтон, САЩ, оценявано като най-разрушителното в съвременната история на страната.