Горските пожари в канадската провинция Алберта продължават да се разпространяват въпреки дъжда и понижаването на температурите, съобщиха снощи властите, цитирани от ДПА.

Над 375 000 хектара земя в провинцията вече са изгорели и повече от 29 000 души са били принудени да напуснат домовете си. 31 от 108-те активни горски пожара са извън контрол, което принуди властите да обявят извънредно положение късно в събота.

Обявяването на извънредно положение позволява отпускането на федерални средства за борба с пламъците.

Неотдавнашните дъждове са помогнали за гасенето на пожарите, заяви ръководителката на Службата за защита от горски пожари в Алберта Кристи Тъкър.

През следващите няколко дни се очакват по-ниски температури и по-висока влажност на въздуха. Властите са поискали помощ от съседния американски щат Монтана.

Размерът на щетите все още не може да бъде оценен.

Колин Блеър, директор на Агенцията за управление на извънредни ситуации на провинцията, заяви пред канадската телевизия Cи Би Си, че приоритет е защитата на живота и управлението на извънредни ситуации.

По данни на властите от януари насам вече са възникнали повече от 360 пожара.

Експертите предупреждават, че изменението на климата ще доведе до увеличаване на честотата и интензивността на горските пожари. В западните провинции на Канада средната температура се е повишила с 1,9 градуса по Целзий от средата на 20-и век насам, по данни на канадската Служба за околната среда и климатичните промени.

 

Източник: БТА