Има условия за повишаване на лавинната опасност в планините, предупреждават от Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС/BEFSА) на интернет страницата си, предава БТА.

След кратко успокояване след лавинния цикъл от края на миналата седмица (силното затопляне и лавини от мокър сняг) имаме нова ситуация, посочват от асоциацията. 

От организацията припомнят, че в планините духат много силни северозападни ветрове. Съчетано със снеговалежите от миналия уикенд, това създава предпоставки за натрупване на дълбоки снежни дъски.

Забелязаните проблеми са предимно на източни изложения, но на големи, може да има и странични навявания по билата в рамките на склона, предупреждават от БАССЕС.

За повишаване на лавинната опасност над Банско предупреждават от организацията Българската лавинна асоциация (Avalanche Bulgaria) на страницата си във Фейсбук.

„През последните 24 часа са се формирали навявания и снежни дъски от навят сняг на източните изложения в алпийския и в преходния пояс, които са чувствителни на човешко натоварване. Особено в алпийския пояс се очаква те да са на места с дълбочина до 50-60 см. Западните склонове са издухани до ледената кора“, отбелязва организацията.

От Планинската спасителна служба (ПСС) съобщиха тази сутрин за БТА, че условията аз туризъм в планините са лоши – духа силен ураганен вятър по високите и откритите части, има и мъгла. От ПСС също предупредиха, че лавинната опасност е висока.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от първа степен – жълт код, за силен вятър със скорост от 14-19 метра в секунда в десет области, в западната половина от страната. За утре, 27 януари, от НИМХ също обявяват предупреждение от първа степен – жълт код, за силен северозападен вятър със средна скорост от 14-19 метра в секунда, на места и с пориви до 21-24 метра в секунда, в 13 области от страната.