Продължава да гори площадката за строителни отпадъци на регионалното сметище край Монтана. Сигналът е подаден към 16 часа. Пламъците са обхванали около декар и половина площ. Няма опасност за населението. Вятърът в района затруднява работата на пожарникарите. Към 20 часа пожарът бе локализиран, но огънят продължава да гори в дълбочина.

Час по-късно началникът на пожарната в Монтана гл. инспектор Ивайло Цветанов обясни, че вятърът много бързо разпространява огъня на по-голяма площ. „Това е причината да не може да локализираме пожара”, заяви той.

По думите му въздухът на мястото на пожара е доста замърсен и там може да се влиза само с дихателни апарати. Организирали са автомобил с компресори, който да започне да зарежда бутилки.

Седем екипа на пожарната, на Гражданска защита, на общината и доброволци са на място да се борят с огнената стихия. По първоначална информация гори площадка извън депото за временно съхраняване на строителни отпадъци и гуми.

 „Има по-висока концентрация на някои вещества във въздуха, но не е опасно за хората”, обяви заместник-кметът на Монтана Диман Георгиев.

Според началника на пожарната в Монтана гл. инспектор Ивайло Цветанов вятърът много бързо разпространява огъня на по-голяма площ.

„Това е причината да не може да локализираме пожара”, заяви той.

Първоначално два екипа на пожарната в Монтана, един от село Гаврил Геново и един от сектор „Специализирани оперативни дейности“ се опитаха да потушат пламъците. Вятърът пречеше за пълното потушаване на огъня. Над сметището се носи гъст черен дим.

Причините за избухването на пожара се изясняват.