Пожар вилнее до военния полигон край Казанлък

Огънят е започнал при обезвреждане на невзривени боеприпаси

Пожар възникна на учебен полигон „Тюлбето“ при обезвреждане на невзривени боеприпаси. Това съобщиха от Министерството на отбраната, предава NOVA.

Специализиран екип от състава на Втора механизирана бригада е задействан със задача да класифицира и унищожи невзривени бойни припаси, открити в землището на село Шейново.

На място военнослужещите откриват 14 боеприпаса, различни по вид: две 120 мм осколочно фугасни стоманени мини, пет 82 мм осколочно фугасни мини, четири 60 мм мини, два изстрела за ръчен противотанков гранатомет и един изстрел за стационарен противотанков гранатомет. Боеприпасите са иззети и транспортирани за унищожаване до полигон „Тюлбето“, посочват от Министерството на отбраната.

При унищожаването им възниква пожар, който се разраства в рамките на полигона заради силния вятър и сухите треви. В потушаването му участват 80 военнослужещи от бригадата с един военен пожарен автомобил и две пожарни на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

На място има 6 екипа на пожарната. Към момента не е ясно огънят каква площ е обхванал.

По-късно огънят излезе извън границите на полигона и обхвана борови масиви, които са в близост до вилна зона. В гасенето на пожара се включи и вертолет Ми-17, който излетя в 17:18 ч. от авиобаза Крумово.

В Казанлъшко гори и още един пожар. Огън е обхванал треви между Казанлък и Овощник.