350 пожарникари и 80 машини се опитват да овладеят два пожара в окръг Мугла, западна Турция. Пожарите са в планинска, трудно достъпна част, което силно затруднява работата. Няма заплаха за населените места в близост до пожарите.

Късно вечерта във вторник са овладени пожарите край Бодрум, окръг Мугла. Предстои оценка на щетите, като само в окръг Мугла са опожарени над 660 000 декара гори. Според турски специалисти опасността от пожари не е отминала и рискът от поява на нови огнища е съществен.

В същото време в черноморската част на Турция проливни дъждове са причина за наводнения и свлачища. Евакуирана е болница, а лодки на бреговата охрана и хеликоптери са в помощ на бедстващото население в района.

 


Необичайно горещото време в Гърция, стана причина за широко разпространение на пожарите, които достигнаха предградията на Атина и района на античния комплекс в Олимпия. Пожарите на полуостров Пелопонес отново се разгоряха, а фронтът им е с дължина 10 километра. Горите и земеделските земи на остров Евия (Евбея) са напълно изгорени от пожарите, които продължават десети ден. Според оценка на специалистите общата изгорена площ в страната е 900 000 декара.

Критична е ситуацията с пожарите и в Северна Македония, особено в района на Куманово и Прилеп. В гасенето на пожарите до момента участват и екипи от Австрия, Словения, България и Румъния. Очакват се екипи от Черна гора и Франция.