Според руските власти пожарите са обхванали 2,5 милиона хектара, но екоактивистите твърдят, че площта е двойно по-голяма, а щетите са непоправими, съобщават световните медии.

От "Грийнпийс" съобщават, че данните от сателитни снимки показват опожарени гори на площ от 4,3 милиона хектара и квалфицират ситуацията като екологична катастрофа.

Според властите пожарите в Сибир са ежегоден естествен феномен и борбата с тях е безмислена. Поради силния обществен натиск обаче – около един милион души са подписали петиция за гасене на пожарите, е взето решение за гасенето им.

От САЩ предложиха помощ, но руските власти се опитват да се справят сами с помощта на армията.

Горските пожари в Сибир не са необичайно явление. Обичайно те се разразяват в отдалечени райони и не представляват заплаха за населението.

Тази година обаче мащабите на пожарите са безпрецедентни, а еколозите са притеснени от въздействието им върху околната среда. Да припомним, че преди няколко дни само за един ден в Гренландия се стопиха милиарди тонове лед.

Ветровете увеличават силата на огъня и го разнасят на все по-голяма площ. Димът е достигнал до редица населени места и застрашава здравето на жителите им, а местните летища са принудени да преустановат работа.

Стотици животни са намерили смъртта си в опожарените райони, а други, в опит да се спасят от огъня, навлизат в населени места.

Прочетете и:

Горски пожари в Португалия

Мащабни горски пожари на Хавайските острови

Извънредно положение заради пожарите в Гърция