В християнската религия на Възкресение Христово – Великден се чества възкръсването на Иисус Христос. Когато говорим за кулинарни предложения обаче, честването на Възкресението на Иисус Христос не е едно и също във различните страни. В обичаите и в обредите се преплитат и езичеството, и християнството, което определя колоритността на всеки един Великден по света.

У нас, в България, традиционно Великден се отбелязва със зелена салата, тя символизира и идването на пролетта, сварените шарени яйца и обредните хлябове - козунаци, както и печено агнешко бутче.

От Edna.bg ни показват какво хапват по света за Великден:

Франция

Основно се сервира агнешко, но също сърнешко или свинско месо. Плънката е от черен дроб, бекон и свежи билки. По традиция се приготвя пълнено агне със смляно месо, сварени жълтъци, крутони, зелени подправки, мек бял пипер, индийско орехче, джинджифил и канела. Сервира се със сос от трюфели. За десерт се предлага лионски сладкиш от домашно бутертесто с канела, със сладко, също и корсиканските кошнички, пълни със захарни яйца. В Югозападна Франция се поднася корона от тесто, а в Прованс торта от бадеми и захаросан портокал.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Италия

При италианците великденската трапеза винаги е украсена богато с традиционните италиански сладкиши с плодове, ядки, предлага се и сладко вино. В Милано се пече великденската Коломба, характерна за града, поръсена с едра бяла захар и много бадеми. Този десерт, наричат Colomba Pasquale, е приготвен от най-хубаво брашно, което имат италианците, мая, яйца, масло, захар, и винаги с глазура и поръсен с много бадеми и често се предлага във формата на гълъб - символ на Светия Дух.

По това време Италия е залята от шоколадови яйца, пълни с изненади и всички увити в цветни гланцирани хартии. Интересното е това, че на Великден се предлага по изключение салам и сладкиш, който наподобява нашата баница, но е с плънка и е известен под името Torta Rustica. Сервира се с вермут.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Австрия

На Великден всяко австрийско семейство се събира, без значение колко далеч са разпръснати из света. В зависимост от района в Австрия се поднася специален великденски салам, нарича се Osterjause. На трапезата присъстват още шунка, пролетна салата с репички, картофена салата, бял и черен хляб. При австрийците понеделник също е светъл празник, наречен Ostermontag.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Англия

Традиционни са великденските кифлички с кръстове отгоре известни са под името Hot Cross Buns. Приготвят се със стафиди. Това е стара британска традиция, зародила се по времето на кръстоносците. Благоуханните сладкиши са специалитет и в Южна Африка, но с кръстчета захар отгоре. Независимо къде се предлагат, те са традиционно английско великденско печиво основно за закуска, но се сервират и със следобеден чай с ароматни сушени плодове – истинска наслада.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Испания

Испанците отбелязват празника основно с шествия и многобройни процесии на различни религиозни ордени. Често участниците са с качулки, за да напомнят сцени от инквизицията. Огромни фигури на Иисус и на светци се разнасят из градове и села. Някои каещи се християни влачат и железни вериги.

В Испания се приготвят т. нар. Торихас – резени хляб се топят в смес от яйца и мляко, запържват се и се поливат с мед. Също така се приготвят и специални фигури от шоколад – шоколадови скулптури известни като Ла Мона.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Полша

Основно се сервират студени меса като ордьоври или т.нар. прочут полски бял салам от свинско месо с черен пипер, сол, индийско орехче, чесън, майорана, придружен от хрян и задушено цвекло. Не може да не се отбележи известната Полска Бабка – вид козунак, малко по различен от нашия.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Гърция

В Гърция всеки, от беден до богат, отбелязва достойно този светъл празник. През Страстната седмица във всяка църква се отслужват продължителни литургии. В неделя празнуват всички, задължително се събира цялото семейство, не може да има извинение и да липсва някой. Предлага се печено агне, което е задължително и се сервират кукуреци – печени дреболии на пещ.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Бразилия

Поднасят се малки бонбони под името Pacoca de Amendoim. Приготвят се от смлени ядки, брашно от маниока и захар.

Германия

В Германия се търсят великденските яйца из градините и се предлагат шоколадови зайчета. Също така е прието да се палят великденски огньове.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Австралия

За разлика от Европа, а и на други места из света, австралийците не обичат великденските зайци, не са им любими, защото ги свързват с унищожаването на реколтата им, затова великденското яйце се носи в торбесто животинче, наречено билби. Характерно за животинчето билби е издължена муцуна, голям нос и има големи уши. Много от производителите на шоколад предлагат продуктите си под форма на билби.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Русия

По традиция се предлага Кулич. Руски сладък хляб, почти винаги със заливка отгоре, богато украсен, е вид козунак, който е оформен по различно, отколкото у нас.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Независимо от това кой как по света приготвя традиционно ястията си, Великден остава един от най-светлите християнски празници, символизиращ възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата.