На 20 юли Българската православна църква почита паметта на Свети пророк Илия – един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в единия Бог.

в народните вярвания съществува поверие, че на Илинден морето взима най-много жертви като курбан за Свети Илия. Поверията гласят, че ако днес гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Днес не бива да се работи, за да не се разсърди пророк Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

Свети пророк Илия е живял в Галатия през 9 век пр. Хр. Името му значи крепост и се е превърнало в символ на твърдостта на вярата.

Когато владетелите поставили в Самария идол на езическото божество, приканвали хората от народа да му се покланят и преследвали служителите на Бога, свети Илия с молитва заключил небето и настъпила 3-годишна суша.

Пророкът бил гонен, но предложил на царя да направят жертвоприношение и чиято жертва се запали с огън от небето, негова да е истинската вяра. Владетелят приел, но жреците му се молили напразно. Върху жертвата на свети Илия паднал огън от небето. Народът видял това и се поклонил пред истинския Бог.

Имен ден днес празнуват всички, които носят имената Илия, Илиян, Илияна, Илиана, Илко, Илка, както и техните производни.