Празнуваме Ивановден

Имен ден днес имат повече от 350 000 българи

На 7 януари празнуваме Ивановден! Днес православната църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител. 

Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от след сватбените обичаи, с който се затваря широкият кръг на сватбената обредност. 

На този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и имениците. В югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и празнична трапеза. Народната представа за Св. Йоан като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят краваи, месо и вино. Прави се обща трапеза.

На Ивановден изтича срокът, през който ходят новогодишните маскирани дружини. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва угощение, след което всички излизат на празнично хоро. С това приключва пълният цикъл на обичая Коледуване.

Близо 352 000 българи празнуват днес. Мъжете с имен ден са повече от 230 000, а жените над 128 000.

Празник днес имат хората, които носят имената Иван, Иво, Ива, Йоан, Ивайло, Йоана, Иванка, Ивана, Иванина, Ивона, Ванина, Ваньо, Ваня, Йовчо, Йовка, Жан, Жана, Калоян, Ивайла, Ивет, Ивета, Ивелина, Яна, Янко, и техните производни.

Екипът на Sinoptik.bg желае здраве, щастие и късмет на всички именици!