На 1 януари празнуваме Васильовден (Сурваки). Днес източните християни почитат паметта на Св. Василий Велики, един от великите философи и писатели на ранно християнската църква.

Сурваки е един от зимните празници, които попадат в периода на т. нар. Мръсни дни, което предопределя част от обредните практики, изпълнявани на него, сближавайки го с Бъдни вечер и Коледа. Същевременно основният дял от практиките и обичаите, характерни за този празник, са в пряка връзка със схващането му като начало на новата календарна година.

Основният обичай, който се изпълнява на Сурваки е т. нар. „сурвакане“. Изпълняван е навсякъде из българските етнически територии, както и сред живеещите извън тях българи. 

Обичаят се състои в обредното обхождане на определена територия  от група сурвакари – малки момчета на възраст 4 – 12 години или ергени. Те влизат по къщите и сурвакат членовете на семейството (както и добитъка) като ги потупват по гърба със сурвачки, пожелавайки здраве и плодородие, за което са дарявани от домакините обикновено с хранителни продукти.

Освен със Сурваки, Васильовден е обвързан и с още 3 основни групи обреди и обичаи – обредна трапеза, ладуване, дружини с маскирани лица. Вечерята срещу Нова година е втората кадена вечеря.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

За празничната трапеза на Васильовден се коли петел. Тя трябва да е също толкова богата, колкото и на Бъдни вечер, като на нея присъстват само постни ястия. Хлябът често повтаря пластичната украса и названията на някои от коледните хлябове, например - боговица. 

След прекадяването на трапезата с въглен, поставен на керемида, най-възрастният в дома вдига високо питата, разчупва я и раздава раздава от нея на всички по ред на възрастта им.

Традиционно се прави баница. Тавата се завърта 3 пъти и всеки взима падналото се пред него парче с късмет за новата година.

Пали се огън, около който се гадае за предстоящи сполуки през Новата година. През нощта под терасата се оставят белязани с конец листа от бръшлян в купа с вода. На сутринта се гадае според това, чие листо е свежо или увехнало.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Васил, Василка, Василена, Веселин, Веселина, Весела, Влайко, Царил и техни производни.

Екипът на Sinoptik.bg пожелава честит празник на всички!