Днес много голяма част от заобикалящата ни среда на Земята е зелена заради хлорофила, който е зелен пигмент. Учени смятат обаче, че невинаги е било така.

Според проучване, спонсорирано от НАСА, преди около 2,3 млрд години животът на Земята е бил по-скоро в лилав цвят. Изследователите твърдят, че в далечното минало молекула, наречена ретинал, е доминирала пред хлорофила и е придавала на природата лилав цвят.

Хипотезата за „Лилавата Земя“ е разглеждана от учените Шиладитя Дассарма и Едуард Швийтерман и е публикувана в Международния журнал по астробиология.

Според нея преди да се развие хлорофилът, лилавият пигмент ретинал е привличал слънчевите лъчи, за да се осъществява фотосинтеза при растенията.

Учените смятат, че ретиналът и хлорофилът са се развивали паралелно, но поради факта, че ретиналът е по-просто устроен, е по-вероятно той да се е появил първи.

Ретиналът абсорбира зелена и жълта светлина и отразява синя и червена, което означава, че всички организми, които са били зависими от този пигмент били лилави. Дните на „Лилавата Земя“ обаче са приключили много преди хората да се появят

Според проучването този пигмент е заменен от хлорофила като главен сътрудник на фотосинтезата преди близо 2,3 млрд. години. За много хора един лилав свят изобщо не звучи лошо, но еволюцията си знае работата.

Учените разясняват, че без развитието на хлорофила и надделяването му над ретинала нямаше да има достатъчно количество кислород, който се освобождава от растенията днес, а светът щеше да изглежда много по-различно – нито лилаво… нито розово.

Хлорофилът доминира днес, но ретиналът все още не е изчезнал напълно.

Фототропични метаболизми, базирани на ретинал, съществуват и до днес по света, особено в океаните. Те представляват един от най-важните биогенетични процеси на Земята.